A może kuchenka ceramiczna?

Również kuchenki ceramiczne zyskują na popularności. Są znacznie tańsze od indukcji, bo płytę ceramiczną kupimy już za około 500 zł. Musimy jednak pamiętać, że płyta nagrzewa się znacznie dłużej niż indukcyjna, a zatem również przyrządzane potrawy potrzebują długiej obróbki cieplnej.
Jak działa taka kuchenka? Otóż z pola grzejnego energia cieplna przenoszona jest na naczynie. Można wybrać różny kształt oraz rozmiar powierzchni – jest to wygodne, gdyż można dopasować go do naczyń kuchennych, czyli patelni i garnków, a to zapewnia nam efektywne wykorzystywanie energii.
Wadą płyt ceramicznych jest jednak to, że długo stygną – już sam proces nagrzewania się płyty trwa dłużej niż w przypadku indukcji. Może to być uciążliwe zwłaszcza latem – gdy jest gorąco, wyższa temperatura będzie się dłużej utrzymywać, a tego na pewno wolelibyśmy uniknąć.
Warto też nauczyć się na nowo dozować energię – zarówno w przypadku płyt indukcyjnych, jak i ceramicznych. Problem mogą mieć z tym głównie osoby wymieniające kuchnię gazową – dla nich nowoczesne technologie będą czymś zupełnie nowym i nieznanym. Trzeba wykonać kilka prób, aż w końcu nauczymy się dobierać właściwą temperaturę do danej potrawy – można poćwiczyć m.in. na gotowaniu jajek na twardo.
Ważny jest także materiał – płyta ceramiczna wygląda bardzo estetycznie i idealnie pasuje do nowocześnie urządzanych wnętrz, a więc dodatkowo ozdobi mieszkanie. To dobry wybór zarówno ze względów estetycznych, jak i praktycznych.

KKw, fot.congerdesign/Pixabay