Kuchnie indukcyjne zyskują na popularności

W wielu domowych i profesjonalnych kuchniach na całym świecie przekonaliśmy się już do gotowania na kuchni indukcyjnej. Jakie ma zalety ta technologia?
Ta nowoczesna technologia zdobywa coraz więcej zwolenników, a producenci chętnie ulepszają swoje produkty, aby odpowiedzieć na potrzeby klientów, m.in. właścicieli restauracji czy barów. Dużą popularnością cieszą się także jako sprzęt do domów i mieszkań.
Gotowanie na kuchni indukcyjnej ma bardzo dużo zalet, przede wszystkim technologia ta wpływa na wydajność kuchni, a dodatkowo nie nagrzewa powietrza w pomieszczeniu, co jest szczególnie istotne w dużych zapleczach kuchennych, np. restauracyjnych.
Jak właściwie działa indukcja?
Indukcja polega na wytwarzaniu energii elektrycznej przez magnetyzm. Pod ceramiczną płytą znajdują się cewki, które wytwarzają szybkozmienne pole magnetyczne. Można na nich gotować różne produkty, używając specjalnych naczyń ferromagnetycznych. Dzięki indukcji elektromagnetycznej energię wykorzystuje się prawie w 100 procentach, co znacznie skraca czas gotowania.
Wydajność kuchni indukcyjnych
Porównując wydajność kuchni indukcyjnych i innych rodzajów kuchenek, zauważymy, że najlepszym wyborem będą płyty indukcyjne. Ich wydajność to aż 90%, a – dla porównania – gazowych zaledwie 50%. Są też łatwiejsze w pielęgnacji i utrzymaniu w czystości – jedzenie się nie przypala, a cała płyta nie nagrzewa. Mają jednak pewną wadę – są stosunkowo drogie. Warto jednak zainwestować i zacząć gotować na indukcji – to przyjemne, smaczne i przede wszystkim zdrowe gotowanie!

KKw,fot.Joenomias/Pixabay