Czy warto wybrać kuchnię indukcyjną?

Technologia indukcji oznacza wiele możliwości i zapewnia liczne zalety, np. niższe rachunki za prąd i lepszą wydajność pracy. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego warto wyposażyć mieszkanie właśnie w kuchnię indukcyjną.
Urządzacie mieszkanie i planujecie, jak będzie wyglądać kuchnia? Do większości nowoczesnych mieszkań wybierana jest kuchnia indukcyjna. Chętnie rezygnujemy z rozwiązań gazowych, a w tym przypadku nie potrzebujemy mieć w domu instalacji gazowej. Jak jednak działa indukcja? Otóż wytwarza energię elektryczną, ale w naczyniu postawionym na płycie. Jej pozostałe fragmenty pozostają zaś zimne. Poza tym po wyłączeniu kuchni naczynia mogą stać na niej nadal – grzanie wyłączane jest automatycznie.
Trzeba jednak wiedzieć – i jest to jedyny minus – że do kuchni indukcyjnej musimy zakupić odpowiednie naczynia z materiału ferromagnetycznego. Co ważne, gotowanie na kuchni indukcyjnej pozwala też wydobyć z dania głębszy smak.
Zalet jest jednak dużo więcej – to niższe rachunki za prąd, krótszy czas gotowania – aż około 30 proc., wydajność urządzenia, prosta i bezpieczna obsługa – niskie ryzyko poparzeń, wysoka energooszczędność, a także brak irytujących problemów z czyszczeniem płyty. Nie trzeba tracić energii na walkę z rusztami ani tłustym osadem, który wytwarza się podczas gotowania na kuchence gazowej – do czyszczenia na bieżąco płyty indukcyjnej wystarczy miękka ściereczka i płyn. Jest tylko jeden warunek – należy pielęgnować ją regularnie. Warto docenić też jej cichą i szybką pracę.

KKw,fot.alondav/Pixabay